Tuesday, 7 October 2014

Usbekistan Laluan Sutera - Part 4

Salam Semua

Agak lama menyepi blog niii.. ni gara gara sibuk .... kerja hakiki, kerja tambahan, dll. Apapun aku cuba siapkan perjalanan ke Usbekistan niii.. Sorry ya

Hari Ke Empat...24 Mac 2014
Kringgg  Kringggg... ada wake up call. Aku bangunlah utk menyiapkan diri. Jam 7.20 dah ramai peserta bersarapan pagi. Kami semua dah mula rasa muak dgn menu makanan yang hampir sama setiap pagi, tambahan pula penambahan makanan yang dah habis agak lambat.
Tepat jam 8.45 semua peserta berada di lobi.

View.. Hotel kami di Samarkand....Oklah...
Tepat jam 9.00 pg bergerak dgn bas ke tempat lawatan  Mausoleum Guri Emir – Tamerlane’s Tomb. Pahlawan Islam yang terbilang di Usbekistan.

View... Monomen Amir Timur (Guri Emir – Tamerlane)

View... Komplek Makam Amir Timur nampak mewah...

View... Pintu masuk Mausoleum Guri Emir – Tamerlane’s Tomb


 
View... Cth bahan yg digunakan utk membina makam
 
 
View... Di sinilah Emir – Tamerlane’s Tomb bersama anak dan saudaranya

View... Bahagian bumbung Tamerlane’s Tomb


View... Laluan rahsia... ke kawasan lain

View... Gerai cenderamata...

View...Mausoleum Guri Emir – Tamerlane’s Tomb

View... Biasalah mamat niiii
 Jam 10.30 pg bergerak pula ke Registan Square (Madrassah Ulug Beg, Madrassah Shir-Dor, Madrassah Tillya-Kori) dgn berjalan kaki.
 
View... Ragistan Square... ala mcm komplek dataran..ada kedai, madrasah, sekolah dll

View... Dr sudut lain

View... layan je lahhhhh

View... Rombongan cik kiah.......TQ Poto Travel
 






View... Bukti mamat nii dah sampai sini
 


Tepat jam 12.45 bergerak ke restoren tempatan (Ragistan restoren). Restoren ini seberang jalan dgn Registan Square.  Jam 2.00 tiba di hotel untuk solat. TL memberitahu berkumpul di lobi jam 3.15 ptg


Tepat jam 3.00 ptg kami bergerak pula ke Ulug Bek Observatory
 
View... Berbukit rupanya... mak oiii tingginya..

View... Nii laa orgnya yg rekanya...




View...Dlm bangunan ini ada barang peninggalan sejarah



View... layannnnnnn
 

View... Nak bergerak pula Architectural Complex Shakh-i-Zinda


 Kemudian dgn bas juga bergerak ke Architectural Complex Shakh-i-Zinda. Yang mana merupakan kawasan perkuburan lama.

View... Korang perasan tak pintu gerbang...hampir semua bangunan bersejarah Islam di Usbekistan....

View... Naik tangga lagi... kami ke satu makam yang terkenal dalam sejarah Islam Usbekistan




View... Entah apa mamat nii tengok....


View... Banyaknya bangunan... dalamnya ada satu je perkuburan....

View... Contoh salah satu kubur yg ada dalam bangunan yang cantik.


View... Ada juga catatan siapa punya kubur.. Ada yang tiada..




Tepat jam 5.45 ptg balik semula ke hotel. TL dan TG ingatkan peserta makan malam di restoren di hotel sahaja. Makan malam bermula jam 7.00 mlm. TL inggatkan peserta besok keluar hotel dan diminta memulangkan kunci pada counter lobi. Jam 5.00 pg wake up call, breakfast jam 6.30 pg dan berkumpul di lobi jam 7.50 pg utk ke Tashkent. TL meminta peserta mengemas barang dengan betul.

Ok.. habis Samarkand.......
Jumpa lagi






1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete